DE FRYSKE CULTUUR FOAR ELK EN IEN

Dat de Friese cultuur voor iedereen is, lijkt heel vanzelfsprekend. Dat is het helaas niet. Met het project ‘Belibje it mar’ kunnen ook alle zml leerlingen ervaren wat Friesland zo bijzonder maakt. Wil je weten hoe wij dit doen? Druk op de onderste knop en....

Belibje it mar

Belibje it mar op Drongofestival

zaterdag-27-september-2014 Categorie: Algemeen Ingezonden door: admin

 Amsterdam, zaterdag 27-09-2014

Op bovenstaande foto zien jullie de standtafel (onderdeel van de standtafel van de provincie Fryslân) Belibje it mar. Samen met Chamin Hardeman van het bedrijf Mediaheads heb ik afgelopen zaterdag (27-09)Belibje it Mar en het de computergame Bimii gepromoot op het Drongofestival.
Het Drongofestival werd gehouden in de Openbare Bibliotheek Amsterdam. (de grootste openbare bibliotheek van Europa, maar liefst 7 verdiepingen hoog (Het was roltrappenwerk).
Het Festival kent een aantal subpartners, eentje daarvan is de provincie Fryslân. Op uitnodiging van de provincie Fryslân heeft Belibje it mar (en Bimii) deelgenomen aan dit festival. Het festival is een festival, beurs, congres over meertaligheid en meertalig onderwijs.
Het was de 3e keer dat Drongo werd georganiseerd. Het thema dit jaar was: “Talen voor je toekomst”. Toekomst is o.a. digi, is dus ook de ontwikkeling van de Bimii computertafel, vandaar ook de uitnodiging. Het festival kent de driepoot van: Geniet, Ontdek, Leer.

Om half 7 vertrokken v.u Leeuwarden, in een touringcar van Arriva, samen met collega’s van: de Provincie Fryslân, NHL, AFÛK, CEDIN, Tryetalige skoallen, Meertalig peuter onderwijs en kinderopvang op naar de OBA in Amsterdam.
We kwamen daar rond 8.30 aan, meteen de stands opzetten en indelen.
Om 9.30uur was de oficiele opening van het festival, die werd verricht door de initiator van het festival Maaike Verrips (zij is tevens directeur van Taalstudio).
Om 10.00 gingen de deuren open voor publiek. Het publiek dat in delen bij de stand van Fryslân kwam, het ene moment rustig, het andere moment veel mensen om ons heen. Belibje it mar en Bimii kregen veel aandacht van kinderen, die meteen gingen spelen met de computergame. (Voor ons mooi om te zien) Specifieke belangstelling m.n. vanuit de onderwijs en zorg hoek. Mensen uit Kazachstan, werkzaam in het onderwijs in hun eigen land, toonden veel belangstelling. Logopedisten, school voor epileptica Zuid Holland, regulier onderwijs, studenten velen hebben info omtrent Belibje it Mar gekregen. Daarnaast hebben we veel mensen die “gewoon” kwamen “kijken” te woord gestaan. Waaronder de directeur van NEMO (ook bekend van de Nationale Wetenschapskwis) hij had veel belangstelling voor m.n de Bimii tafel. Een mooi, breed en kleurrijk gezelschap heeft onze stand aangedaan.
Om 16.00uur inpakken, op naar de afsluiting, waarna we huiswaarts keerden, maar eerst nog eten in Wieringermeer. De dag was lang, om 22.30uur was ik weer op de Wettermûne in Dokkum.

Tijdens het Drongo festival dus veel bekijks en belangstelling. Dat was mooi. Concrete afspraken gemaakt met:

  • Meertalig peuteronderwijs. Dit schooljaar gaaan we samen bekijken hoe Belibje it Mar (welke onderdelen, waar anders enz) kan worden ingezet in het meertalig peuteronderwijs.
  • NHL, tussen de herfst en kerstvakantie gaan we een brainstorm afspraak maken. Een gesprek waarin we gaan kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Terug